Hrvatsko filatelističko numizmatičko društvo Novska ’94, Novska

Djeluje od  7. srpnja 1994. godine.  Na filatelističkoj izložbi koja je održana 28. 5. do 10. 6. 1994. godine pod nazivom “Hrvatske poštanske marke u tri razdoblja” izlagača Mateja Glavića u Srednjoj školi Novska organiziran je Inicijativni odbor u sastavu: g. Mirko Čikić, g. Željko Maričić, g. Davor Augustin, g. Matej Glavić, g. Vladimir Pugelnik i g. Miljenko Matz. Nakon sastanaka Inicijativnog odbora održanih 30. 5., 24. 6. i 1. 7. 1994. g. 7. srpnja 1994. g. održana je osnivačka skupština  Hrvatskog filatelističko-numizmatičkog društva, koje dobiva ime “Novska ’94”.  Uz plan i program rada izabran je Izvršni odbor, Nadzorni odbor i Časni sud.   

Društvo je osnovano da pored okupljanja kolekcionara vrši promidžbu grada Novske, te općina Lipovljani i Jasenovac u našoj državi i inozemstvu. Redovni sastanci članova Društva održavaju se svakog drugog četvrta. Na sastancima članova Društva teme sakupljanja i razmjene su sve vrste kolekcionarstva. Pretežno je zastupljena filatelija. Posebna pažnja posvećuje se radu sa mladeži, tako da su naši mladi filatelisti već sudjelovali na više izložbi u zemlji i inozemstvu. Do sada su osvojili jednu pozlaćenu medalju, 20 srebrnih medalje i 30 brončanih medalja.

Naši filatelisti su sudjelovali na brojnim izložbama u našoj zemlji i svijetu (na 5 kontinenata). Ukupno smo osvojili 239 medalja na izložbama. Od toga 5 zlatnih i 33 pozlaćene medalje.

Najveći uspjesi Društva su dobivanje Priznanja Grada Novske za 1999. godinu, kao i osvajanje prvog mjesta na rang listi najuspješnijih društava u Republici Hrvatskoj za 2000. godinu.  Naši članovi dobili su 6 brončanih 3 srebrna znaka HFS-a i jedan Veliki zlatni znak HFS-a za životno djelo. Velik uspjeh je inicijativa i prijedlog za izdavanje poštanskih maraka sa motivima  vezanim uz naš grad. To su marke “Novljanski ogrc” (1997.), “Park prirode Lonjsko polje” (1998.) i marka povodom 10. obljetnica vojno-redarstvene akcije „Bljesak“ (2005.), čija je promocija održana uz prigodnu izložbu i program u prostoru hola Srednje škole Novska, te je to još jedan doprinos Društva u promidžbi našeg kraja.

2010. godine Društvo je tiskalo „Almanah 1994-2010“, gdje je obuhvaćen rad Društva u proteklih 15 godina.

Društvo raspolaže sa određenim brojem izložbenih vitrina na kojima organizira filatelističke izložbe, uglavnom u prostoru Srednje škole Novska. Imamo i zbirku svih izdanja Hrvatske pošte od 1990. do danas, kao i knjižnicu filatelističkih kataloga. Do sada smo organizirali 70 filatelističkih izložbi u Novskoj, Jasenovcu, Popovači, Lipovljanima, Ludini, Novoj Gradišci, Rajiću, Krapju i u područnim školama u blizini Novske. Pet izložbi je bilo nacionalnog karaktera. Izdali smo 45 prigodnih omotnica i dotisaka dopisnica sa prigodnim žigom. U gradskoj knjižnici „Ante Jagar“ imamo postavljene dvije vitrine i Privrednoj banci jednu, gdje svaki mjesec mijenjamo uksponate.

Matej Glavić

Predsjednik HFND “Novska’94”