Društvo filatelista i numizmatičara “Šibenik”, Šibenik

Društvo filatelista i numizmatičara utemeljeno je 18. siječnja 1949. godine kao podružnica Filatelističkog saveza Hrvatske. Na prvoj skupštini, između sedamnaest nazočnih članova, za predsjednika je izabran Josip Ljubičić, a za tajnika Petar Matković.

Društvo se od samog početka angažiralo na izdavanju prigodnih poštanskih žigova, ilustriranih omotnica i dopisnica. Za 35. obljetnicu postojanja izdana je i Spomen knjiga.

Značajan napredak očituje se u organiziranju regionalnih i nacionalnih izložbi mladih filatelista.

Prve početke o interesu za filateliju objavio je ” Učiteljski glasnik ”, kada je skupina šibenskih gimnazijalaca posjetila prvu filatelističku izložbu HFD-a.

Šibenski trgovci prodavali su knjižarama i trafikama prije 2. svjetskog rata poštanske marke za sakupljače. Vuk Simić Vakanović u svom almanahu objavljuje imena filatelista iz grada i okolice. Premda malobrojni, neki od njih će postati prvi članovi nove poslijeratne podružnice.

Guverner Bastianini za vrijeme talijanske okupacije, naručio je kod poznatog umjetnika Corrado Mezzanne, niz poštanskih maraka koje prikazuju motive od Zadra do Boke. Među njima i marku na kojoj je šibenska katedrala. Sve je ostalo na gotovim crtežima jer je uskoro Italija kapitulirala.

Za vrijeme uprave NDH u Šibeniku su izašla dva nepriznata izdanja za lokalnu naplatu poštarine. Oba na talijanskim markama izdanja Imperiale. Ručni pretisak djelomično je i djelo pojedinih naših dugogodišnjih članova. Drugi pretisak izveden je u knjigotisku i nije bio privlačan krivotvoriteljima. Zato su krivotvorena pisma i izmišljana izdanja u mjestima gdje ta dva pretiska nisu korištena.

Prva prigodna poštanska marka s frizom katedrale izlazi 1956. godine. Jugoslavenska PTT izdala je pet prigodnih maraka s motivima iz šibenskog  kraja. Za spomenuti je da je prigodnu marku ” Esperanto ” nacrtao naš tajnik Petar Matković.

Hrvatska pošta prepoznala je povijesnu i kulturnu baštinu našeg grada i poznatih Šibenčana. Preko trideset izdanja prikazuju znamenite osobe, povijesne događaje, kulturne znamenitosti, floru i faunu Šibensko- kninske županije.

Nova vremena traže suvremeni pristup filateliji i vjerujem da naše društvo može odgovoriti tim izazovima. Naravno, uz punu suradnju sa članicama saveza . . .